top of page

ERGOMETRIJA (Test opterećenja)

 

Šta je to ergometrija?

Ergometrija ili test opterećenja je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se pri različitim stepenima opterećenja prati EKG pacijenta, kao i tlak i puls istog. Otkriva se ili isključuje postojanje bolesti srčanih-koronarnih  arterija, kao i reagovanje na napor cijelog kardiovaskularnog sistema. Može se izvoditi na pokretnoj traci ili na biciklu.

 

Ko su kandidati za ergometriju?

Svi oni koji imaju tegobe u prsištu, bez obzira u naporu ili ne, uz osnovni kardiološki pregled rade i ergometriju. Oni koji imaju verificiranu anginu pektoris, nakon stentiranja li nakon operacije srca su isto u kategoriji kada seprotokolarno  preporučuje ergometrija. Zatim se preporučuje profesionalnim sportistima, onima koji su odlučili da se rekreativno bave sportom, menadžerima.

 

Da li je opasna ergometrija?

Iako je neinvazivna metoda, vrlo rijetko se može desiti da se u toku testa pojavi opasan poremećaj ritma, srčani udar ili čak iznenadna smrt.

 

Da li treba priprema za ergometriju?

Dovoljna je ugodna obuća i odjeća. Ako su muškarci dlakaviji na prsištu preporučuje se brijanje istog. Nije dobro jesti prije procedure.

bottom of page