top of page

ANGINA PEKTORIS

 

Šta je to angina pectoris?

Osjećaj bola u prsima pri naporu, rjeđe i u miru zove se angina pectoris. Razlog je nedovoljan dotok krvi a time kisika i hranjivih materija do srčanog mišića zbog promjena, najčešće suženja arterija srca (koronarnih arterija). Osobine bola su da obično nastaje u sredini grudi, stežućeg je karaktera i širi se  prema ramenima (češće lijevom, ali može u oba), u lijevu ruku, u vrat, prema donjoj vilici, praćen gušenjem i stezanjem u vratu. Također je moguće širenje ka plećkama ili u žličicu. Bol je najčešće provociran fizičkim naporom ili psihičkim uzbuđenjem i smiruje se brzo nakon što se aktivnost prekine. U smanjenju intenziteta bola obično pomogne nitroglicerin stavljen pod jezik, bilo u obliku tablete, bilo kao sprej.

 

Koji je osnovni uzrok angine pectoris?

Najčešće je ateroskleroza uzrok suženja arterija srca, odosno koronarnih arterija.

 

Ako imam anginu pectoris imam li i koronarnu bolest?

Angina pectoris je stanje koje se karakteriše bolom u prsima, a da bi se potvrdila koronarna bolest potrebno je uraditi niz dijagnostičkih pretraga.

 

Koje su osnovne dijagnostičke pretrage kod angine pectoris?

Pored tipične anamneze, osnovna dijagnostička  metoda je EKG u miru koji se često mora ponavljati. Dalje, treba uraditi osnovni kardiološki pregled sa ultrazvukom srca i kolor dopplerom karotida. Zatim, neizostavan je test opterećenja- ergometrija. Ako postoje osteomuskulrani limiti ergometrija se može preskočiti i tada se radi MSCT( više slojna kompjuterizovana tomografija)  koronarnih arterija. Na osnovu tih nalaza dalje se šalje ili ne pacijent na koronarografiju-kateterizaciju srca, zlatni standard u dijagnostici koronarne bolesti.

 

Koji su sinonimi za koronarnu bolest?

Sinonimi su: ishemijska bolest srca, aterosklerotska koronarna bolest, coronary artery disease, CAD.

bottom of page