top of page

ARITMIJE

 

Šta su to aritmije?

Svaki poremećaj rada srca, bio on ubrzan ili usporen ili nepravilan ili u kombinaciji,  nazivamo aritmijama. U srcu postoji mjesto gdje nastaje impuls i širi se po cijelom srcu i tada kažemo da je to sinusni ritam. Normalan broj otkucaja srca je od 60-100 u minuti. Sve što odstupa od navedenog je aritmija. Treba pomenuti i poremećaje sprovođenja impulsa po srcu koje nazivamo blokovima.

 

Da li su aritmije česte?

U populaciji su aritmije veoma česte.

 

Da li su aritmije opasne?

Navedeno je da su česte ali u velikom broju slučajeva su bezopasne. Ipak postoje opasne po život aritmije kao i one koje mogu imati za posljedicu poremećaj kvaliteta življenja.

 

Koja je dijagnostika aritmija?

Osnovno je uraditi EKG u miru. Vrlo često to nije dovoljno pa se treba uraditi 24 satni holter monitoring EKG-a. Ako se ataci aritmija ne javljaju svaki dan postoje aparati za višemjesečno praćenje EKG-a. Neke vrste aritmija zahtijevaju provokaciju,odnosno izazivanje i elektrofiziološko ispitivanje.

 

Koja je terapija aritmija?

Neke se artimije ne liječe. Postoji veliki broj lijekova antiaritmika koji manje ili više uspješno djeluju na pojedine aritmije. Za najteže oblike postoje implantabilni kardioverteri (ICD) i elektrofiziološke ablacije. Za pomenute blokove koji veoma usporavaju rad srca koriste se „pace maker-i“.

bottom of page